پیکسلر | شبکه اجتماعی برنامه نویسان

قیمت قطعات کامپیوتری پایین می آید؟


بیشتر از دو سال است که قحطی بزرگی دنیای کامپیوتر را فرا گرفته و زندگی بسیاری از خریداران و مشتاقان حوزه کامپیوتر را سخت کرده است. دلیل این موضوع نیز بسیار واضح است؛ هیچ شرکتی برای همه گیری کرونا و افزایش تقاضا در بازار برنامه ریزی جدی نکرده بود. با شروع همه گیری و پیشنهاد نهادهای بهداشتی بر دورکاری، تقاضا برای خرید قطعات کامپیوتری با چنان شیبی رشد کرد که شرکت های تولید کننده  از جنبه تولید و لوجستیک هیچ پاسخ مناسبی برای آن نداشتند و همه غافلگیر شدند.

در ادامه خرده فروشی ها همه از قطعات خالی شدند و هر از گاهی که شرکتی باری به یکی از این خرده فروشی ها می فرستاد در لحظه موجودی تمام می شد و مردم برای خرید هجوم میاوردند. این موضوع سبب شد تا قطعات کامپیوتری به جای ویترین خرده فروشی ها سر از مارکت هایی مانند eBay در بیاورند و به چندین برابر قیمت MSRP یا همان قیمت مصوب شده توسط تولیدکننده، فروش بروند. حال تصور کنید این بحران چه بلایی به سر ما که به خاطر تحریم ها معمولاً در معاملات تجاری در میان دیگر کشورها به حساب نمی آییم، می آورد.

حال بعد از گذشت دو سال طبق گزارش جدیدی که توسط Counterpoint Research منتشر شده است، نشان می دهد، قحطی قطعات کامپیوتری احتمالا در نیمه آخر سال کاهش خواهد یافت. این شرکت تحقیقاتی، در بازار، فاصله بین عرضه، تقاضا و اطلاعات منابع مختلف صنعتی را تجزیه و تحلیل کرده است تا نموداری مبتنی بر زمان، از مقدار این قحطی، تهیه کند. در زیر می‌توانید نمودار نقطه‌ای جالبی را ببینید، که نشان می‌دهد تا پایان سال بسیاری از قطعات مهم تشکیل دهنده کامپیوترها، تحت تأثیر مشکلات زنجیره تأمین قرار نخواهند گرفت.

این نمودار به اندازه کافی برای فهمیدن ساده است. برای مثال سه نقطه در این نمودار به این معنی است که تقاضا برای خرید تا 30 درصد از عرضه توسط فروشنده بیشتر است، در حالی که یک نقطه قرمز، نشان دهنده عدم تعادل 10 درصدی است.

این شرکت تحقیقاتی می‌گوید که در اواخر سال 2022، شاهد هیچ مشکل در زنجیره تامین قطعات کامپیوتری نخواهیم بود و فقط در چند بخش جزئی هنوز کمبودهای 10 درصدی وجود خواهد داشت که احتمال می رود آن هم در سال میلادی بعدی به کلی مرتفع شود. برای مثال بر اساس اطلاعات به دست آمده یکی از قطعات مشکل ساز از اجزای LCM یا همان مانیتور کریستال مایع می باشد که PMIC یا همان مدار یکپارچه مدیریت نیرو نام دارد و تا حدودی کم عرضه خواهد شد.

در بخش پایین نمودار کمبود مورد انتظار بعدی، یک نقطه قرمز در دسته پردازنده های گرافیکی گسسته(Discrete GPU) است که هرچند نا امید کننده به نظر می رسد، اما ما شاهد حرکت‌های بسیار دلگرم‌کننده در قیمت‌گذاری کارت‌های گرافیکی در ماه های اخیر بودیم، بطوریکه بسیاری از آنها با قیمتی نزدیک به MSRP یا همان قیمت تعیین شده توسط فروشنده، فروخته شده‌اند. البته یکی دیگر از دلایل مشکل در این بخش، تقاضای بالای خرید توسط دو دسته از خریداران است که گیمر ها و ماینرهای ارزهای دیجیتال را شامل می شود. ماینرها حسابی این بازار را به هم ریخته اند و حتی با وجود تلاش های سودجویانه انویدیا برای عرضه کارت های گرافیکی مجزا برای این سگمنت، هنوز هم شاهد افرادی هستیم که کارت های گیمینگ را دستکاری و از همین کارت های خوش قیمت برای ماینینگ استفاده می کنند.

بر اساس گزارش کانترپوینت، منابع تأمین پردازنده از نیمه دوم سال گذشته بسیار آزادانه در بازار در جریان بوده است. هرچند که این موضوع برخی پردازنده های خاص که تولید محدودی داشته اند مانند  AMD Ryzen 7 5800X3D را شامل نمی شود و برای نمونه این پردازنده هنوز هم با قیمت MSRP در بازار برای خرید موجود نیست و باید برای تهییه آن با قیمت های بسیار بالاتری به سایت های فروش دست دوم مراجعه کنید.

در نهایت، کانترپوینت خاطرنشان می کند که چند آی سی مورد استفاده در مادربردها همچنان با کمبود مواجه خواهند بود که تراشه های مدار یکپارچه مدیریت نیرو و تراشه های Wi-Fi هستند. تراشه های مدار یکپارچه مدیریت نیرو در رسیدن به کمبود کمتر از 10 درصد پیشرفت خوبی از خود نشان داده، با این حال، به نظر می رسد کمبود کوچک اما آزاردهنده تراشه های Wi-Fi فعلا همینطور باقی بماند تا در سال آینده میلادی تمهیداتی از سوی شرکت های تولید کننده برای رفع کمبود تولید آن اتخاذ شود.

شما چه مقدار به این کاهش قیمت خوش بین هستید؟ آیا به نظر شما این دست اتفاقات در بازارهای جهانی تأثیر مستقیم بر روی قیمت های قطعات کامپیوتری خواهد گذاشت؟ آیا قطعات کامپیوتر قرار است ارزان شوند یا روند رشد قیمت ارز همچنان قیمت این قطعات را در بازارهای ایران افزایش خواهد داد؟ لطفاً پیشبینی های خود را حتماً برای ما در پایین کامنت کنید.
نویسنده: سینا جمیل
اگر به اخبار تکنولوژی و بازی علاقه دارید حتما به رسانه مربع سر بزنید!

0 دیدگاه
برای قرار دادن دیدگاه وارد شوید