تسعیر ارز چیست؟
تمامی شرکت های بازرگانی که فعالیت های واردات و صادرات انجام می دهند می بایست با فرآیند تسعیر ارز در حسابداری
آشنا باشند. برای حسابداری تسعیر ارز لازم است نرخ ارز بررسی شود که با سه روش این کار صورت می گیرد (روش های مختلف تسعیر ارز)که در ادامه مقاله به آن می پردازیم. معاملات ارزی در نرم افزار حسابداری ثبت می شوند، که براساس نرخ ارز به ریال است چرا که فرآیند تعدیل، بستن حساب ها و صورت های مالی مطابق با قوانین حسابداری در ایران می بایست به صورت ریالی باشد تا بتوان در دفاتر حسابداری ثبت نمود. تسعیر ارز در نقدینگی و تورم نقش دارد. هر چند این رشد انقدری نیست که سبب تورم زیادی شود، که با مداخله نظارت مجلس بر دولت تا حدود زیادی این مشکل کنترل می شود.
سود و زیان تسعیر ارز چیست؟
روش برخورد حسابداری با سود و زیان حاصل از تسعیر ارز بدین صورت است که دارایی و بدهی ارزی شرکت های دولتی، درآمد و هزینه تلقی نمی شوند. برای شناسایی درآمد و هزینه و تبعه آن سود و یا ضرر مالی شرکت ها لازم است ما به التفاوت تسعیر دارایی ها و بدهی ها باید در حساب ذخیره تسعیر ارزی منظور شود . در پایان سال با بررسی مانده حساب ذخیره در صورت بدهکار و یا بستانکار باشد این مبلغ به عنوان سود و زیان همان سال منظور می شود. در مواردی که مانده حساب ذخیره از مبلغ سرمایه شرکت بالاتر رود قابل انتقال به حساب سرمایه شرکت است. درآمد و یا هزینه های مربوط به اقلام غیر پولی در صورت سود و زیان شناسایی می شود. به تبعه آن هزینه و یا درآمد ناشی از تسعیر آن اقلام نیز در صورت سود و یان شناسایی می شود و بالعکس زمانی که درامد و یا هزینه مربوط به اقلام پولی در صورت سود و زیان شناسایی شود، درآمد و یا هزینه تسعیر ارز آن اقلام هم در صورت سود و زیان دوره شناسایی می شود.
ترازنامه تسعیر ارز چیست؟
ترازنامه تسعیر ارز مشمول تمامی اقلام پولی و غیر پولی است. ترازنامه تسعیر ارز مانند ترازنامه های دیگر مطابق با معادله حسابداری است . اقلام پولی مانند دارایی و بدهی ها و پول های نقد با نرخ ارز در تاریخ تنظیم ترازنامه مجددا تسعیر می شود. در این موارد امکان ایجاد تفاوت در نرخ تسعیر ارز وجود دارد. اقلام غیر پولی تسعیر ارز با نرخ ارز در تاریخ انجام معامله است و در نرخ ارز تغییری دیده نمی شود.
هدف از تسعیر ارز
هدف از تسعیر ارز چگونگی انعکاس معاملات ارزی در صورت های مالی شرکت است تا بتوان گزارشات مالی را به واحد پول رایج کشور ارائه داد.

ثبت ارز با نرخ ثابت
در این روش سالانه، نرخ ارز در طول یکسال ثابت است. تمامی امور و معاملات شرکت با توجه به نرخی است که برای آن سال در نظر گرفته شده است. در پایان سال مانده ارز را تسعیر کرده و سود و زیان شرکت را محاسبه می کنند.
ثبت دوره ای نرخ متغیر ارز
در این روش که بصورت ماهانه نرخ ارز مشخص می گردد… نرخ ارز طی یک ماه ثابت است و نرخی برای ارز برای یک ماه مشخص می گردد. تمامی معاملات با نرخ ماهانه ارز ثبت می گردند.
نمونه سند حسابداری تسریع ارز :
شرکت ایرانی (الف) با شرکت اروپایی (ب) معامله ای به شرح زیر انجام داده است. کالایی با ارزش ۴۰.۰۰۰ یورو بصورت اقساط به شرکت (ب) فروخته است. در تاریخ انجام معامله نرخ یورو برابر ۵۰.۰۰۰ ریال است. شرکت ایرانی (الف) ثبت و نحوه حسابداری تسعیر ارز را به شکل زیر محاسبه می کند:
مبلغ معامله به ریال برابر است با : ۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال = ۴۰.۰۰۰*۵۰.۰۰۰
در صورت تغییر در نرخ یورو از ۵۰.۰۰۰ ریال به ۵۵.۰۰۰ ریال در زمان تاریخ ترازنامه مجددا باید تسعیر محاسبه شود. زیرا فروش در ترازنامه حساب دریافتی ثبت می شود و حساب دریافتی جز اقلام پولی است. که به صورت زیر است
۵۰۰۰۰-۵۵.۰۰۰ = ۵.۰۰۰ ریال = مابه التفاوت نرخ ارز
۵.۰۰۰ * ۴۰.۰۰۰ = ۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ = مابه التفاوتی که با محاسبه مجدد تسعیر ارز بوجود آمد.
که در نرم افزار حسابداری میزان میتوانید ثبت حسابداری تسریع ارز کنید:

برای مطالعه بیشتر در مورد تسریع ارز کلیک کنید.