مجموعه فعالیت هایی که هزینه یابی در حسابداری صنعتی قرار می گیرد دارای اهمیت بالایی است این که هزینه یابی در حسابداری صنعتی چگونه انجام می شود؟ در این مقاله از نرم افزار حسابداری میزان به بررسی کامل هزینه یابی در حسابداری صنعتی می پردازیم.
مفهوم حسابداری صنعتی چیست؟
حسابداری صنعتی حسابداری بهای تمام شده نیز نام دارد بخشی از حسابداری است که وظیفه آن جمع آوری اطلاعات مربوط به عوامل بهای تمام شده و محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات و گزارش آن ها به حسابداری مالی و حسابداری مدیریت است. فعالیت های حسابداری صنعتی منجر به تهیه گزارش اختصاصی نمی شود. این بخش از حسابداری تنها اطلاعات مورد نیاز حسابداران مالی و حسابداری مدیریت که در واقع مخاطبین حسابداری صنعتی هستند را تامین می کند.
اگر بخواهیم انواع هزینه یابی تولیدی یک شرکت را براساس ساخت یا تولید در نظر بگیریم:
· هزینه ساخت: که شامل تمامی هزینه هایی است که مواد اولیه را به محصول نهایی تبدیل می کند
· هزینه تجاری: تمامی هزینه هایی که برای بخش های اداری، توزیع و فروش محصولات، بازاریابی و .. هزینه می شود.
این در حالی است که اگر بخواهیم طبقه بندی هزینه را براساس محصول تولید شده انجام دهیم به صورت زیر عمل می کنیم:
· هزینه مستقیم: هزینه هایی که به طور مستقیم بر روی تولید محصول موثر هستند مانند هزینه مواد اولیه و یا حقوق کارکنان
· هزینه غیرمستقیم: هزینه هایی که در تولید محصولات نقش مستقیم ندارند ولی نقش بسزایی در تولید دارند. به این هزینه ها هزینه سربار نیز گفته می شود. مانند هزینه های نگهداری ماشین آلات صنعتی،
روش دیگری که در انواع طبقهبندی هزینهها در حسابداری صنعتی، مورد استفاده قرار میگیرد، بر مبنای حجم و تعداد تولید محصول نهایی است. بر مبنای این روش، هزینهها به سه دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتاند از:
· هزینه ثابت: هزینه هایی که به حجم تولید ارتباط ندارند مانند هزینه اجاره بها کارگاه
· هزینه متغیر: هزینه های مرتبط با حجم تولید مانند مواد اولیه
· هزینه نیمه متغیر: هزینه هایی که ترکیبی از هزینه های ثابت و متغیر است مانند حقوق کارکنان که ماهیت ثابتی دارد ولی با افزایش تولید، دستمزد ها افزایش می یابد.
سیستم های هزینه یابی در حسابداری صنعتی
در حسابداری صنعتی برای تعیین بهای تمام شده کالاها و خدمات ازسیستم های هزینه یابی استفاده می شود. با توجه به اینکه سیستم هزینه یابی بیشتر در موسسات تولیدی مورد استفاده قرار می گیرد، کاربرد این سیستم برای تعیین بهای تمام شده کالاهای ساخته شده تاکید می گردد. سیستم های هزینه یابی برای تخصیص هزینه ها به محصولات به کار گرفته می شوند و به طور کلی طبقه بندی هزینه یابی در حسابداری صنعتی بر دونوع می باشند:
· سیستم هزینه یابی سفارش کار
· سیستم هزینه یابی مرحله ای
· سیستم هزینه یابی محصولات مشترک
· سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت

جدول هزینه های ثابت و متغیر تولید

بهایابی در حسابداری صنعتی، فرآیندی است که در آن هزینههای تولید محصولات یا خدمات محاسبه میشود. این هزینهها شامل مواد اولیه، دستمزد کارگران و هزینههای سربار مانند برق و اجاره کارخانه است. هدف اصلی بهایابی، تعیین بهای تمامشده محصولات است تا شرکت بتواند قیمتگذاری مناسبی انجام دهد و تصمیمات مالی درستی بگیرد.
انواع هزینه یابی کدام اند؟
هزینه های عمومی و اداری ، هزینه توزیع و فروش ، هزینه مالی ، هزینه استهلاک ، هزینه حقوق کارکنان و…
برای مطالعه بیشتر در مورد روش های هزینه یابی کلیک کنید.